“De schoenen die ik draag zijn comfy, maar het meest comfy is geen schoenen”.

In Expozed talk praat ik met talent over hun werk, hun inspiratie en hun kleding stijl. Om de 2 weken komt er een nieuw talent online. De kick of van deze week is Saman Dezai a.k.a. Kid KURA.

Kid KURA
“Mijn naam is Saman Dezai, ik ben 26 jaar. Zeven jaar geleden ben ik naar Rotterdam verhuist voor mijn studie illustratie die ik op de Willem de Kooning Academie heb afgerond. Kid KURA is eigenlijk mijn alter ego. Kid betekent ‘kind’ en KURA betekent ‘jongen’ in het Koerdisch, wat mijn moedertaal is. Het is een reminder voor mij om een kind te blijven in mijn werk.”

Bekend van
“Ik denk van mijn stijl. Ik heb een erg kenmerkende stijl.
Het is een combinatie van surrealisme met veel grafische vormen. Ik ben selectief in kleurgebruik, meestal 2 of 3 kleuren, maar wel altijd knallende kleuren. Het is eigenlijk een soort droomwereld waarin ik het onwerkelijke laat zien. Ik teken alles behalve het werkelijke. Ik vind het saai om te tekenen wat je letterlijk kan zien. Je kan met tekenen alles maken wat je wilt en ik laat graag nieuwe dingen zien, dingen die niet bestaan.”

Wist je dat Saman ook de gehele huisstijl van Expozed heeft ontworpen?

Inspiratie
“Ik word geïnspireerd door andere beeldmakers, maar ik kijk niet te veel naar andere beeldmakers. Cartoons is van grote invloed geweest. Sinds jongs af aan keek ik veel strips en tekenfilms. Het zijn er eigenlijk teveel om op te noemen, maar ik was gefascineerd door Spider-Man, X-Men, Mighty Mouse, Samurai Pizza Cats, Biker Mice from Mars, Rugrats en Eek! The Cat om er maar een paar te noemen. M.C. Escher is een grote inspiratiebron wat betreft het surrealisme en mijn kleuren inspiratie komt door de graffiti cultuur.”

Tweede passie
“Ik doe aan dans, ik ben geen professioneel breakdancer, maar dat is ook iets wat ik leuk vindt om te doen. Ik was nooit geïnteresseerd in balsporten en tijdens mijn studie, kwam ik een b-boy tegen en toen ben ik daarmee begonnen en heb ik mezelf breakdance aangeleerd. Het is een interessante scene, omdat het voor mij eigenlijk hetzelfde is als de kunstwereld. Hoe ik mezelf met kunst uit, kan ik mezelf ook met break uiten. Er zijn geen grenzen. Datzelfde is met mijn kunst, daar zijn ook geen grenzen op de manier hoe je kan uiten.”

Werkplek
“Ik werk vaak vanuit huis. Ik heb niet veel nodig. Het enige wat ik nodig heb is mijn schetsboek en laptop. M’n kamer is geordend en ik let erg op details. Ik werk het liefst alleen en afgesloten van mensen. Muziek mag trouwens nooit ontbreken op mijn werkplek. Door muziek zie ik soms zelfs beelden. Mijn muziekkeuze is erg uiteenlopend; Instrumentals, jazz, beats, tropische muziek, Braziliaans, old-school hiphop, new gen hiphop en funk. Ik luister veel naar MF DOOM en Madlib. Maar de laatste tijd ook wel meer hedendaagse hiphop zoals Joey Bada$$, Freddie Gibbs, A$AP Rocky en Tyler, The Creator.”

Kledingkast
“Alleen maar chille outfits, dus comfortabel, en veel sneakers. Ik draag bijna alleen maar Nike sneakers. Ik draag nooit blauw. Ik vind blauw, dat bouwvakkersblauw vooral, echt verschrikkelijk. Mijn kledingitems mogen met elkaar matchen, maar niet te obvious. Ik draag meestal een fitting broek met baggy shirts. Zwart en wit als basis.”

 

Shoppen
“Veel van mijn kleding koop ik online bij Asos. De meeste outfits scoor ik online en dan zoek ik naar bepaalde items, bijvoorbeeld sneakers ga ik echt naar op zoek. Ik ben niet echt een sneaker verzamelaar, maar heb wel rond de 20 paar, alleen ik hoef niet perse de nieuwste release te hebben. Online shops die ik tof vindt zijn Caliroots, JD Sports, Asos en Topman. In Roermond ga ik regelmatig naar de Designer Outlet, daar heb je vaak zeldzame Nike sneakers voor een leuke prijs. Verder heb ik veel kleding van Adidas, vooral The Originals vind ik heel nice.”

 

Wist je dat je Expozed talk ook om de 2 weken op Hotterdan kan vinden?

saman

Outfit
“Mijn pet (5 panel) is van Nike Skateboarding (Nike SB). Ik vond de illustratie, dat je hem aan 2 kanten kan dragen en de kleur tof. Hij kostte €34,99. Ik heb hem bij Asos gekocht.”

 

“Mijn shirt is ook van Nike SB. Ik ben geen skateboarder en geen graffer, maar ik vind het gewoon een cool merk. Ik draag wat ik tof vindt en het boeit me niet dat het voor een bepaalde doelgroep is. Hij kostte €24,95 en ik heb hem bij de Designer Outlet in’ Roermond gekocht.
Mijn broek is van Asos. De combinatie van een nette broek en een chill broek vind ik tof.
Mijn schoenen zijn van Nike, model Huarache Utility en kostte €99,99. Deze heb ik online bij Caliroots besteld.

 

Stylicoon
“Ik kijk niet echt naar wat anderen dragen, maar ik vind de kledinglijn van Tyler, The Creator inspirerend. Zijn kledinglijn heeft heel veel felle kleuren en baggy shirts. Ik gebruik ook knallende kleuren in mijn werk maar ik laat mijn illustraties liever voor zich zelf spreken. Ik draag gewoon wat ik zelf cool vind los van mijn werk.”

Typisch Saman
“Nou, ik draag nooit schoenen als ik aan het werk ben! Is een beetje een cultuur ding. Bij ons in huis heb je nooit schoenen aan. De schoenen die ik draag zijn comfy, maar het meest comfy is geen schoenen.”

Dromen
“Ik ben bezig met een eigen kledinglijn. Ik heb in het verleden vaker shirts ontworpen, maar tot nu toe altijd losse shirts hier en daar en nu wil ik echt een kledinglijn ontwerpen inclusief merchandise en met anderen samenwerken.”

Saman heeft grootste plannen dus op het gebied van fashion en zijn kunst. Ik zeg; hou hem in de gaten!

Meer lezen over fashion? Check Hotterdan voor onder andere hun Rotterdam streetstyle blog. 

Shop Art van Saman Dezai

Op 13 juli komt de volgende Expozed talk uit! 

Deel dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *