Sinds ik op het grafisch lyceum werk, heb ik mijn stijl wat moeten aanpassen; mijn wijde sloebertruien bewaar ik alleen nog voor in het weekend.

In de expozed talk van deze week staat grafisch ontwerper Manouk  van Eesteren in de spotlight. Ik praat met haar over haar werk en haar kledingstijl.

“Ik ben Manouk van Eesteren, ik ben 25 jaar en ik ben illustrator en grafisch ontwerper. Sinds kort woon ik in Rotterdam en werk ik op het Grafisch Lyceum. Daarnaast heb ik mijn eigen ontwerp bedrijfje. Ik heb ook zelf op het GLR gezeten en daarna Grafisch Ontwerpen op de Willem de Kooning Academie afgerond. Ik merkte dat mijn projecten vaak educatief waren, daarom ik vind het leuk om naast ontwerpen ook voor de klas te staan en kinderen/ studenten te helpen.”

Werk
”Ik combineer grafisch ontwerp bijna altijd met illustratie. Hierbinnen stel ik mezelf heel veelzijdig op en doe ik eigenlijk van alles en nog wat. Ik wil me niet alleen op één ding richten, en maak naast grafische ontwerpen bijvoorbeeld ook websites, animaties, muurschilderingen en huisstijlen. ”

Stijl
”In mijn werk maak ik veel gebruik van felle kleuren. De doelgroep “kinderen” vind ik interessant en zie je vaak terug. Ik hou ook van humor; een grapje in mijn werk en elementen die voor een grote groep herkenbaar zijn, gebruik ik vaak. Ik heb bijvoorbeeld een keer een boek gemaakt over het raketijsje; wat iedereen wel kent. Mijn werk bestaat veel uit projectmatige opdrachten, dus niet alleen een mooi plaatje ontwerpen, maar echt een concept bedenken met een creatieve (maatschappelijke) oplossing. Daarbij vind ik het heel erg leuk om me te richten op verschillende culturen. Mijn afstudeeropdracht was een workshop waarbij ik vluchtelingen en Nederlandse kinderen samen hebt gebracht; ik had een workshop ontwikkeld waarbij beeldtaal centraal stond en taal niet nodig was. De kinderen hebben toen geleerd om open te staan voor elkaars cultuur. Ik merk dat mijn projecten vaak een link hebben met educatie. Ik wil een doelgroep altijd iets leren en iets meegeven en daarom ben ik ook in het onderwijs beland. Werken met kinderen is tevens ook mijn tweede passie. Lesgeven op het Grafisch Lyceum en ontwerpen binnen mijn eigen onderneming is de perfecte combinatie en afwisseling voor mij. ”

 

Ik teken eigenlijk mijn hele leven; ik begon altijd met stripverhalen om te verwerken wat er om me heen gebeurde en daar gebruikte ik ook humor in

 

Waarom deze stijl?
”Dan ga ik terug naar mijn jeugd. Toen ik klein was, tekende ik al vaak. Ik teken eigenlijk mijn hele leven; ik begon altijd met stripverhalen om te verwerken wat er om me heen gebeurde en daar gebruikte ik ook humor in. Ik heb die stijl en die manier van denken vastgehouden. ”

Inspiratie
”Ik kijk vaak op Instagram waar toffe artiesten mee bezig zijn en om te kijken waar de trend nu is. Zowel internationale als Rotterdamse artiesten. Verder bezoek ik musea waar ik de trends van vroeger als inspiratie voor mijn eigen werk. Een hele interessante expositie vond ik die van het surrealisme in het Boymans Museum. Ook als ik op reis ga wordt ik erg geïnspireerd door de natuur en de culturen om me heen. Dieren zijn een grote inspiratiebron. Er zijn zoveel verschillende soorten, formaten, kleuren en structuren; die elementen gebruik ik ook in mijn werk. ”

 

Wist je dat je Manouk om de 2 weken haar inspiratie met ons deelt in Manouk sketches for Expozed?

Manouk sketches

Bekend van
”Ik heb verschillende exposities gehad in en rondom Rotterdam. Je zou ook weleens een muurschildering van mij tegen kunnen komen in de stad, bijvoorbeeld een elektriciteitskastje in Rotterdam Alexander heb ik gepersonaliseerd en ik heb ook op de Dutch Design Week 2016 gestaan met mijn afstudeerproject. ”

Kledingkast
”Shirts met toffe prints. Ik draag ook veel zwart; ik heb veel zwarte broeken, maar vaak combineer ik die met een kleurrijk shirt. Sinds ik op het grafisch lyceum werk, heb ik mijn stijl wat moeten aanpassen; mijn wijde sloebertruien bewaar ik alleen nog voor in het weekend. Ik heb nu dus ook wat meer bloesjes in mijn kledingkast, maar dan wel gezellige bloesjes. Ik heb nu toevallig hakken aan, maar ik ben echt fan van Nike. Hakken passen beter bij een nettere outfit, maar je ziet me meestal rond hobbelen op Nikes.”

Kleding musthaves
”Het moet lekker zitten en er zijn ook bepaalde kleuren die me wel en niet staan; oranje zou ik bijvoorbeeld niet zo snel dragen. Verder zou ik een rokje nooit dragen, maar jurkjes dan weer wel. ”

 

Mijn ketting met een hartje hebben mijn zusje en ik van m’n ouders gekregen, die dragen we allebei altijd.

 

Accessoires
”Ik draag altijd de ringen die ik nu om heb. Deze ring is gemaakt van een armband die van mijn oma is geweest. Mijn ketting met een hartje hebben mijn zusje en ik van m’n ouders gekregen, die dragen we allebei altijd. Wat betreft oorbellen, draag ik altijd ringetjes.”

Merken
”Soms, niet altijd. Dat heeft te maken met kwaliteit en geld. Schoenen koop ik altijd van een merk en sommige t-shirts ook. Broeken heb ik nooit van een merk, maar dat komt omdat ik ze meestal personaliseer; broeken zijn meestal te lang voor mij, dus dan kort ik ze in. Ik vind bepaalde shirts met een vintage print ook tof. ”

Shopgedrag
”Meestal als ik een winkel in loop dan zie ik meteen of er iets bij hangt voor mij of niet. Ik ben een impulsieve shopper; als ik iets zie wat ik echt wil hebben en er staat een lange rij voor de paskamer dan neem ik het vaak toch gewoon mee en dan komt het wel eens voor dat ik het dan weer terugbreng. Ik koop vaak jurkjes en tops online, maar voor schoenen en broeken ga ik wel altijd de stad in. Mijn fave online shop is The New Look. De fysieke winkel is er namelijk niet meer in Nederland. Mijn offline fave shop is Monki. ”

Wat heb je nu aan?
”Ja, hoe noem je dit soort hakken eigenlijk? Ik heb zwarte laarsjes met een flinke hak van de H&M. Voor schoenen met een hak lopen deze echt lekker. Mijn pantalon is van Monki; het is een high waist en dat staat goed in combinatie met deze bloes en daardoor lijken mijn benen ook langer. Een paar weken geleden was ik in Londen waar ik dit bloesje in de Topshop zag. Ik was meteen verkocht. Hoe langer je naar het bloesje kijkt, hoe je meer je ziet. Maar het leuke is dat ik hem nu chique draag, maar hem ook op een festival heb aan gehad. Ik hoorde via via dat er een Topshop naar Rotterdam komt, eindelijk!! Ik heb ook nog een festival bandje om van Down the Rabbit Whole; dit is het laatste festival waar ik ben geweest. ”

 

Stijlicoon
”Ik heb niet echt een stijlicoon, maar kijk naar artiesten die ook wat kleiner zijn. Dan let ik op hoe zij hun kleding dragen en kijk naar wat ik bij mijzelf vindt passen. ”

Dromen
”Ik wil sowieso een lange reis naar een verre bestemming maken. Ik heb meerdere plekken waar ik graag naartoe zou willen; Australie en Amerika bijvoorbeeld, en vooral voor de natuur daar. Ook wil ik een boek uitgeven dat ik zelf geïllustreerd en geschreven heb; een kinderboek. Verder zijn het grote dromen van mij om een muurschildering te maken in de openbare ruimte van Rotterdam en voor Disney in Amerika te werken. ”

Samenwerkingen
”Ik zou graag met beginnende muzikanten willen werken; hun albumcovers en merchandise ontwerpen.”

 

IJs kan altijd

ijs kan altijd

Typisch Manouk
”Ik denk dat ik heel open ben; mensen doen vaak hun verhaal bij mij en ik probeer ze daarmee te helpen waar ik kan. Ik ben ook wel een beetje chaotisch, maar dat is ook wel weer grappig denk ik. Ik ben enthousiast en motiverend naar anderen. Oh ja en “IJs kan altijd” is mijn motto. Je kan me bijna elke avond in de ijssalon op de Witte de Withstraat vinden.”

Manouk is een blijvertje! Wil je ook een mooie muurschildering van Manouk, neem contact met me op!

Meer lezen over fashion? Check Hotterdan!

De volgende expozed talk komt donderdag 7 september uit!

 

Deel dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *