Mijn stijl kenmerkt zich door fashion elementen, compositie en kleurgebruik en dan altijd met een link naar een social issue

Er staat weer een nieuwe Expozed Talk voor je klaar. Saskia ging in gesprek met Kimberly Dias, een vrouw met stijl, passie en een grote liefde voor vintage. 

Ik ben Kimberly, ik ben 26 jaar en ik ben sinds kort afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie. Ik heb fotografie gestudeerd.

Kimberly

Stijl
Ik maak portretfoto’s; vooral van donkere vrouwen omdat zij mij inspireren. Ik voel me verbonden met hen en ik kan me natuurlijk identificeren. Deze stijl is ontstaan door het schoonheidsideaal. Ik ben me gaan afvragen wat een schoonheidsideaal is en wat het voor mij betekent. Ik zag op een dag mijn buurmeisje met witte barbiepoppen spelen en daar ging ik over nadenken. Ik heb er toen onderzoek naar gedaan en daar heb ik uiteindelijk een boekje van gemaakt. Het boekje heet ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’.


“De ‘fijne complimenten’ Maar iemand interessant, spannend en sexy vinden voornamelijk vanwege iemands ‘etniciteit’ voelt soms niet zo fijn voor de ontvanger van het compliment. De term ‘exotisch’ komt van het oude Griekse woord ‘exotikos’ wat letterlijk ‘van buitenaf ’ betekent. In het Nederlands heeft het altijd buitenlands/vreemd betekent. De term is vervlochten geraakt met het concept van de raciale en seksuele ‘ander’. De term ‘exotisch’ wordt vaak gebruikt om planten, fruit en dieren te beschrijven, maar wordt ook gehanteerd wanneer het over mensen (meestal mensen van kleur) gaat. In dat geval heeft het de connotatie anders te zijn dan de norm, vooral betrekking tot iemands uiterlijk, maar ook naam.Vaak heeft het een sensuele connotatie. Maar wat is de norm? Ik daag de kijker uit om de positie in te nemen van de ‘Ander’ en ons perspectief over de term ‘exotisch’ te ondervragen. Als maker ben ik altijd opzoek naar mijn eigen identiteit in onze dominante witte maatschappij. Paar jaar terug ben ik na een lange tijd weer terug gegaan naar het geboorteland van mijn ouders, Kaapverdië. Ik was benieuwd of ik mij beter kon identificeren met de mensen hier. Daaruit is een reeds aantal portretten ontstaan van mensen die in mijn ogen een deel uitmaken van de verbinding die ik met ze heb, zonder ze daadwerkelijk te kennen. ‘Volta para casa’ heb ik deze fotoserie genoemd. Wat letterlijk ‘terug gaan naar huis’ betekent.

Verder kenmerkt mijn stijl zich door fashion elementen, compositie en kleurgebruik en dan altijd met een link naar een social issue.


Inspiratie
Alles om me heen, de mensen die ik spreek, muziek, songteksten, maar ook nieuwsberichten. Ik zet frustratie in als fascinatie en dat werkt therapeutisch voor mij. Kunst is toch vanuit een bepaalde frustratie ‘dingen’ maken.

Inspiratie icoon
Qua denkwijze Lauryn Hill; ik kijk echt naar haar op en Erykah Badu en natuurlijk sowieso mijn moeder en mijn zussen ook; zij zijn sterke vrouwen.

Muziek
Ook weer Lauryn Hill, Eryka Badu, Sade. Soul muziek, funk zoals Kaytranada maar ook house muziek in general. 

Ambitie
Ik heb ooit een quote gelezen van Patricia Kersenhout: ‘Weet dat je als zwarte vrouw altijd politiek bent in elke ruimte“. Hier ben ik me steeds bewuster van geworden en binnen die gedachte wil ik iets opzetten en de donkere vrouw inspireren.

Kledingkast
Vooral oversized kleding, kleding moet comfortabel zitten. Ik heb een mannelijke stijl alhoewel ik nu een rok aan heb. Ik heb voornamelijk alleen maar vieze Allstars. Vies, omdat dat meer karakter toont. Ik hou van oranje, beige en okergeel en mint af en toe. Kleur hangt ook af van m’n mood.

Kimberly

Shopgedrag
Ik shop het liefst alleen en het liefst in vintage winkels. Ik vind het echt leuk om op zoek te gaan. Cheap Fashion is mijn favoriete winkel. Vintage kleding heeft al een bepaald karakter, het is al gedragen, het heeft al een verhaal en je bespaart de fast fashion. Maar ik shop ook weleens bij Monki.

Wat heb je nu aan?
Mijn jas is van Sweet Rebels. Mijn overhemd en rok zijn van Cheap Fashion.

Meer fashion inspiratie opdoen? Check Hotterdan!

Mijn schoenen heb ik in Marrakech gekocht en mijn panty heb ik bij Primark gekocht. 

Stijlicoon
Sharon Jane; qua haar fotografie stijl en hoe ze eruit ziet. Ze heeft echt haar eigen stijl. We zaten bij elkaar op de middelbare school.

Typisch Kimberley
Ik hou echt van lachen en op feesten ben ik altijd aan het dansen. Als ik dans voel ik me echt vrij.Kimberly

Tekst & Visuals: Saskia Piqué

Meer lezen over talent?
Volg Expozed op Instagram en Facebook.

De volgende Expozed Talk komt 25 juli uit.

 

 

 

Deel dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *